Cele mai bune odorizante pentru cameră: Cât de importante sunt pentru o stare de spirit excelentă

Posted By: Arli CO On: Comment: 0 Hit: 9295

Odorizantele de interior sunt peste tot: în toaletele publice, la locul de muncă, în casă și, uneori, agățate de oglinda din mașina ta. Acestea sunt concepute pentru a masca sau a elimina mirosurile neplăcute ale încăperii. Astfel de produse împrăștie, în mod obișnuit, arome parfumate și alte substanțe printr-o varietate de moduri, inclusiv aerosoli, lumânări și geluri.


Odorizantele de interior sunt peste tot: în toaletele publice, la locul de muncă, în casă și, uneori, agățate de oglinda din mașina ta. Acestea sunt concepute pentru a masca sau a elimina mirosurile neplăcute ale încăperii. Astfel de produse împrăștie, în mod obișnuit, arome parfumate și alte substanțe printr-o varietate de moduri, inclusiv aerosoli, lumânări și geluri. Dar cum funcționează? Chiar elimină mirosurile? Ne pot ele îmbolnăvi? Cu ce se deosebesc de parfumul obișnuit? În spațiul de lucru sau în spațiul personal de acasă, curățenia este unul dintre cele mai importante aspecte pentru a te simți confortabil. Un spațiu care miroase urât și este murdar poate fi un motiv de stres suplimentar. Dar unul curat are nevoie de o aromă plăcută, proaspătă care poate să-ți schimbe starea de spirit și să-ți afecteze ziua într-un mod pozitiv, fără ca tu să observi acest lucru. Aromatizatoarele sunt importante, deoarece eliberează parfumuri cu proprietăți care ne pot schimba în bine ziua. Mirosul lor activează emoții și amintiri. De altfel, memoria olfactivă durează mai mult timp decât cea vizuală.

Care sunt caracteristicile principale ale celor mai bune odorizante de cameră? Află în următoarele rânduri!

1. Istoria odorizantelor pentru cameră

Istoria odorizantelor pentru cameră - Arli Co

Odorizantele au fost folosite încă din antichitate pentru a reîmprospăta aerul și pentru a masca mirosurile. De exemplu, egiptenii din Antichitate foloseau mușchi de copac și multe alte plante pentru a-și parfuma mormintele. În ultimii 2.000 de ani, o varietate de compuși, inclusiv numeroase mirodenii și extracte florale, au fost utilizate datorită capacității lor de a împrăștia arome plăcute.

Cu toate acestea, primul odorizant modern a apărut abia în 1948. El era un spray sub presiune care conținea aproximativ 1% parfum, 24% alcool sau alți solvenți și 75% clorofluorocarbon (CFC). El imita o tehnologie folosită de armată pentru răspândirea insecticidelor. Compusul din spray transmitea o aromă fină de parfum, care rămânea în aer o perioadă lungă de timp. Acest format al produsului a devenit un adevărat standard în industrie, iar vânzările au crescut extraordinar.

La începutul anilor `50, multe companii au început să adauge substanțe chimice contra-miros în produsele lor. Erau substanțe chimice care aveau scopul de a distruge sau neutraliza efectiv mirosurile pestilențiale, spre deosebire de simpla mascare a acestora cu parfum. Toată lumea a înțeles că aceste substanțe chimice active erau capabile să reducă o varietate de mirosuri neplăcute, cum ar fi fumul de țigară, mirosurile de urină și fecale, mirosurile de gătit și mirosurile asociate în mod obișnuit cu peștele. Compușii folosiți în acest scop au inclus diferiți esteri nesaturați, aldehide cu catenă lungă și câțiva pre-polimeri.

În următorii 25 de ani, spray-urile au fost modificate pentru a îmbunătăți performanța și a reduce costurile. Însă în anii `70, piața a început să evite aerosolii, din cauza preocupărilor cu privire la distrugerea stratului de ozon prin clorofluoro-carbuni (CFC). Producătorii au reușit, însă, să le țină în viață, modificându-le. Deși aerosolul nu a dispărut complet, alternativele de împrăștiere a parfumului au devenit din ce în ce mai populare. În anii `90, conțineau un amestec de mirodenii și ierburi uscate și foloseau un ventilator cu baterie pentru a răspândi parfumul în toată camera.

Istoria odorizantelor pentru cameră - Arli Co
Istoria odorizantelor pentru cameră - Arli Co

Istoria odorizantelor pentru cameră - Arli Co

2. Cele mai bune odorizante de cameră: Principiul de funcționare

Moleculele conținute în agenții de aromatizare sunt adesea extrem de volatile, ceea ce înseamnă că trec foarte repede de la forma lichidă la cea gazoasă. Simțul mirosului nostru este adaptat mai mult pentru a detecta tipurile de molecule care se împrăștie în aer, decât pentru a detecta, de exemplu, lichidele.
Aerosolii sunt, încă, populari. Un astfel de produs este considerat cel mai bun odorizant de cameră. Cuvântul aerosol înseamnă „Se dizolvă în aer". Compusul din odorizant este lichid și, atunci când este pus sub presiune, se evaporă rapid în aer.

Cele mai bune odorizante de cameră: Principiul de funcționare - Arli Co

Înainte de a fi eliberat în aer, propulsorul de aerosoli este încărcat cu molecule de parfum, concepute special pentru a înlocui un miros neplăcut cu altul mai puternic, mai frumos.

De asemenea, anumite suspensii sunt menite să îți reducă sensibilitatea față de mirosuri, astfel încât, în loc să maschezi mirosurile cu altele, îți anesteziază pur și simplu nasul pentru a-ți reduce sensibilitatea față de toate mirosurile.

3. Sunt sau nu dăunătoare odorizantele de cameră?

Cu toate că există multe articole care ar putea argumenta altfel, cele mai bune odorizante nu sunt periculoase atunci când sunt utilizate cu moderație și în siguranță. Persoanele care au anumite alergii sau o afecțiune pulmonară gravă sunt sfătuite să folosească în mod prudent odorizantele.

Când se folosește prea mult parfum pentru o lungă perioadă de timp poate să apară supradoza. De aici, amețeli și dureri de cap.

Sunt sau nu dăunătoare odorizantele de cameră? - Arli Co

4. Cele mai bune odorizante de cameră: Cu ce se deosebesc de parfumuri?

Pe lângă faptul că are un preț mult mai ridicat, un parfum este cu totul diferit față de cel mai bun odorizant de cameră.
Mai întâi, parfumul conține compuși instabili. Înseamnă că moleculele de apă se desprind una de cealaltă, răspândindu-se în aer. Acest proces este accelerat de căldură și de expunerea la aer. Iată motivul pentru care parfumurile trebuie folosite pe zone de piele neacoperite, precum gâtul.

5. Piața celor mai bune odorizante de cameră

  • Există tipuri diferite de odorizante. Cele electrice, cu cota de piață de 30%, se dezvoltă tot mai rapid datorită popularității tehnologiei cu ultrasunete, care împrăștie uleiuri esențiale naturale.
  • Spray-urile, inclusiv aerosolii, au 27% din piață.
  • Odorizantele de mașină, cu 16% cotă, au trecut mai nou la soluții solide.
  • Cele de tip gel au 9% și au perspective foarte bune în continuare.
Cele mai bune odorizante de cameră: Cu ce se deosebesc de parfumuri? - Arli Co

6. De ce oamenii folosesc odorizante de cameră?

Studiile au arătat faptul că, în proporție de 51%, oamenii folosesc cele mai bune odorizante de cameră pentru că iubesc mirosul parfumului. Alte motive importante pentru utilizarea lor sunt răcorirea aerului din cameră (44% dintre răspunsuri) și neutralizarea, eliminarea mirosurilor neplăcute, cu 43%. Foarte important pentru utilizatorii de odorizante este funcția acestuia de a fi un obiect decorativ în casă (27%).

Între persoanele care nu folosesc acest tip de produs, motivul cel mai frecvent este preferința de a deschide fereastra (52%) în loc de a parfuma camera. Al doilea motiv îl reprezintă faptul că aromele sunt prea puternice (31%) și convingerea că produsele nu sunt ecologice (23%). Pentru 20%, odorizatoarele sunt scumpe. Alți 18% susțin că acești compuși nu sunt buni pentru sănătate. Doar 5% cred că parfumul, în general, este prea slab.

7. Cele mai bune odorizante de cameră: Descrierea aromei răspândite

Descrierea unei arome speciale este de obicei prezentată cu ajutorul unui triunghi al parfumurilor.

  • Note de vârf: prima impresie, notele foarte ușoare și proaspete, sunt primele pe care le putem identifica atunci când mirosim un parfum.
  • Notele inimii: acesta este miezul fiecărui parfum. Vine imediat după notele de vârf și reprezintă esența aromelor.
  • Notele de bază: fac un aromatizant sau un parfum complet prin adâncime și bogăție. Este baza de unde senzația crește până la nota inimii și nota de vârf.
De ce oamenii folosesc odorizante de cameră? - Arli Co

Iată, în continuare, un exemplu. Parfumul unui trandafir natural cu flori roșii poate fi descris ca:

  • Note de vârf: verde, fructat, aldehidic (senzație de curățenie și săpun).
  • Inimă: trandafir, violet.
  • Note de bază: chihlimbar, miere.

8. Cele mai bune odorizante de cameră: Uleiuri esențiale și sistemul olfactiv

Parfumurile și mirosurile sunt în jurul nostru tot timpul. Dar cum percepe creierul uman mirosurile?

Când parfumul intră în pasajul nazal, se deplasează până ajunge în bulbul olfactiv. Prin intermediul lui, aroma este trimisă direct în centrul creierului, către sistemul limbic, unde este prelucrată și eliberează neurochimicale care pot fi relaxante, stimulente sau sedative, în funcție de uleiul esențial folosit.

Cele mai bune odorizante de cameră: Uleiuri esențiale și sistemul olfactiv - Arli Co

Stimulii parfumați ajung direct la creier, provocând o anumită senzație. În funcție de puterea parfumului (câte molecule de parfum conține) se poate obține o parfumare mai lungă sau mai scurtă în timp.

Un lucru foarte interesant: creierul uman nu poate percepe parfumul! Percepția inconștientă este cel mai bun target pentru un odorizant. Oamenii nu simt nimic, dar reacția creierului stârnește emoții.

Într-adevăr, omul poate mirosi, dar nu poate recunoaște obiectul. Acest lucru a fost foarte bine înțeles de comercianții de aromatizatoare: creierul reacționează la miros cu anumite emoții, dar nu poate înțelege de ce.

Un alt aspect important este acela că, în orice moment, creierul uman se poate opri din a mai înțelege parfumul, pentru a fi gata pentru unul nou. Acest lucru se datorează unui mecanism de autoapărare: creierul nostru trebuie să fie mereu gata de reacție dacă apare vreo situație periculoasă, cum ar fi mâncarea stricată.

Al doilea mecanism este de adaptare și survine atunci când un parfum sau un miros omniprezent nu mai poate fi mirosit după o anumită perioadă de timp (de la 2 minute până la 2 ore). Acest fapt protejează organismul. Toată lumea știe că odorizantul sau parfumul preferat nu mai are miros după o anumită perioadă!

Cele mai bune odorizante de cameră: Uleiuri esențiale și sistemul olfactiv - Arli Co

9. Cele mai bune odorizante de cameră: Uleiurile parfumate

Uleiurile de parfum utilizate în prepararea concentratului de parfum din aromatizatoare pot fi împărțite într-o varietate de tipuri. Ele includ aldehide, care sunt membre ale grupului de parfumuri sintetice. Când sunt concentrate, aldehidele au miros de săpun. Totuși, când sunt amestecate în proporții adecvate cu apă, ele dezvoltă un miros dulce, înflorit.

Parfumurile verzi sunt proaspete, având un miros asemănător cu iarba proaspăt tăiată sau cu al tulpinilor plantelor și sunt, de asemenea, produse de uleiuri de parfum sintetice. Chiar și așa, sunt utilizate și surse naturale de note verzi, precum galbanum, o rășină tropicală.

Notele florale sunt unele dintre cele mai vechi și mai populare componente de parfum. Exemplele includ arome complexe de iasomie și trandafir amestecate cu liliac și crin.

Cele mai bune odorizante de cameră: Uleiuri esențiale și sistemul olfactiv - Arli Co

Notele de parfum din plante aromatice sunt, de asemenea, componente importante. Lavanda, salvia, mușchiul, scorțișoara, cuișoarele, lemnul de santal și cedrul sunt folosite pentru a oferi aceste arome plăcute.

De asemenea, pot fi incluse note orientale în parfum. Ele sunt dulci, grele și puternice. Iată câteva exemple de ingrediente: portocal amar, lămâie, mandarină, frunze de cedru, trifoi, lavandă, trandafir și multe altele. Toate pot fi amestecate cu o varietate de componente sintetice de parfum, cum ar fi aldehide, cetone, esteri, alcool și așa mai departe. De asemenea, pot fi combinate cu ingrediente gelifiante. Matricea de gel care conține parfumul poate fi un sistem organic sau anorganic. Ea este de obicei preparată la cald, iar parfumul este adăugat pe măsură ce produsul se răcește pentru a păstra integritatea aromei.

10. Cele mai bune odorizante de cameră: Cele mai populare arome


Cu ajutorul odorizantelor, poți retrăi oricând miresmele de sezon. Aceste parfumuri aduc magie în orice fel de încăpere. Iată, în continuare, care sunt cele mai populare arome:

  • Lavanda

Lavanda este cea mai populară aromă de primăvară. Parfumul curat și proaspăt de lavandă transmite o senzație de calm și liniște, care te poate relaxa pe parcursul zilei.
Aroma de lavandă ajută la reducerea stresului și anxietății. De asemenea, ridică starea de spirit. Un odorizant automat de parfum va răspândi aroma în casă întreaga zi.

Cele mai bune odorizante de cameră: Uleiuri esențiale și sistemul olfactiv - Arli Co
  • Citricele

Citricele sunt extraordinare. Aromele acestora aduc în casă sau la muncă un miros de prospețime și sunt perfecte pentru primăvară. Parfumurile de citrice includ lămâia și portocala și dau o notă de revigorare. Ele pot modifica starea de spirit, dar pot, de asemenea, să calmeze nervii, transmițând un sentiment de fericire și de relaxare de lungă durată.

  • Trandafirul

Ce poate fi mai plăcut decât parfumul trandafirilor proaspeți de primăvară? Și de ce să nu poată fi folosit în orice alt anotimp?

  • Vanilia

Pentru diminețile relaxate și proaspete de primăvară, parfumul vaniliei este cel care induce un sentiment pozitiv în întreaga casă. Această aromă este asociată cu gândurile frumoase și cu creativitatea.
Vanilia este stimulatoare pentru simțuri. Ea ajută să îți concentrezi mintea și, în același timp, te energizează și îți întinerește ființa interioară. Vanilia este ideală pentru sezonul de vară, dar este la fel de bună și în celelalte anotimpuri.

11. Odorizantele de cameră și aromaterapia

Aromaterapia sau terapia cu uleiuri esențiale se referă la o serie de terapii tradiționale, alternative sau complementare care folosesc compușii aromatici ai plantelor.

Odorizantele de cameră și aromaterapia - Arli Co

Aromaterapia este folosită în mod normal prin inhalare. Prin această metodă, uleiurile se evaporă în aer cu ajutorul unui recipient și se respiră într-o baie de aburi.

Pe lângă faptul că oferă un miros plăcut, uleiurile de aromaterapie au multe beneficii asupra aparatului respirator.

Inhalarea uleiurilor esențiale stimulează sistemul olfactiv, partea creierului conectată la miros, inclusiv nasul și creierul.

Pe măsură ce moleculele ajung la creier, afectează sistemul limbic, cel care este legat de emoții, ritmul cardiac, tensiunea arterială, respirația, memoria, stresul și echilibrul hormonal. În acest fel, uleiurile esențiale pot avea un efect subtil asupra întregului organism.

În concluzie, pentru a absorbi mirosurile puternice și a păstra încăperea parfumată, cea mai bună opțiune este un odorizant de purificare. În caz contrar, un odorizant de tip gel sau spray va fi suficient pentru a păstra încăperea parfumată. De asemenea, aromatizatoarele pot fi folosite și în mașină sau chiar la birou. Odorizantele înseamnă o explozie de prospețime, dar pot fi utilizate și pentru a obține o aromă constantă.

sursa foto - shutterstock.com

Comments

Leave your comment