Spălarea corectă a mâinilor este poarta către o sănătate de fier - Află ACUM ce trebuie să pui în orice baie

Posted By: Arli CO On: Comment: 0 Hit: 4582

Spălatul pe mâini pare un gest banal, însă specialiștii spun că poate fi comparat chiar și cu un vaccin autoadministrat, întrucât mâinile curate ne apară de peste 200 de boli. Printre bacteriile cele mai periculoase pe care le găsim pe palme se află stafilococul, streptococul și acinetobacterul.

Spălatul pe mâini pare un gest banal, însă specialiștii spun că poate fi comparat chiar și cu un vaccin autoadministrat, întrucât mâinile curate ne apară de peste 200 de boli. Printre bacteriile cele mai periculoase pe care le găsim pe palme se află stafilococul, streptococul și acinetobacterul, iar printre virusuri îl regăsim pe cel hepatic E, dar și pe cel A, spun medicii.

Importanța spălării mâinilor - Arli Co


Ghid de spălare corectă a mâinilor - Arli Co




1. Informații esențiale despre spălarea mâinilor

Știai că mai bine de 5% dintre oameni nu știu să se spele corect pe mâini? Este descoperirea cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Michigan, care au analizat timp de mai multe zile un eșantion de 3.749 de persoane. O treime dintre ele uitau să folosească deseori săpunul, iar 10% nu se spălau niciodată pe mâini după ce mergeau la toaletă.

1.1. De ce este important să te speli pe mâini?

Medicii spun că este extrem de important să ne spălăm pe mâini pentru că le folosim în permanență, iar bacteriile pot ajunge imediat de pe obiecte pe mâini, iar mai apoi, de pe mâini pot fi transferate în organism prin atingerea ochilor, nasului sau a gurii. Centrul de Prevenire și Control al Bolilor din SUA susține că spălatul frecvent pe mâini cu apă și săpun poate reduce numărul cazurilor de deces din cauza bolilor diareice cu până la 40%.

1.2. Când trebuie să te speli pe mâini?

Specialiștii recomandă spălarea mâinilor după orice activitate care presupune atingerea unui obiect cu risc de contaminare. Iată câteva situații:

    • Când ajungi acasă
    • După ce mergi la toaletă
    • Înainte de masă
    • După ce folosești tastatura sau telefonul mobil

  • Înainte și după contactul cu un bolnav
  • După ce îți sufli nasul
  • După ce atingi sau hrănești un animal
  • Când mâinile sunt vizibil murdare

Chiar și atunci când porți mănuși, riști să rămâi pe mână cu o bacterie sau cu un parazit, de aceea, nu ezita, spală-te cât mai frecvent!

1.3. Cum să te speli corect pe mâini?

Sursă foto: VectorStock.com

Pasul 1 - Udă bine ambele mâini. Dacă ai pielea sensibilă, specialiștii îți recomandă să folosești apă călduță, deoarece apa prea rece sau prea fierbinte poate irita. Un alt aspect extrem de important este să folosești apă din abundență.
Pasul 2 - Aplică săpunul. Pune îndeajuns de mult încât să îți acoperi ambele mâini. Orice tip de săpun poate fi bun, câtă vreme folosești multă spumă.
Pasul 3 - Tehnica propriu-zisă de spălarea a mâinilor. Iată șase etape extrem de importante:

    • Freacă-ți palmele una de alta prin mișcări circulare;
    • Acum insistă pe dosul palmelor;
    • Apoi spală-ți bine degetele;
    • Ca să fii sigur că speli cum trebuie degetul mare, apucă-l cu cealaltă mână și rotește-l;

    • Curăță și zona de sub unghii, acolo se pot ascunde foarte multe bacterii. Din când în când, folosește chiar și o periuță pentru a reuși să elimini murdăria cât mai bine;

  • La sfârșit, spală-ți cu atenție și încheieturile;

Pasul 4 - Clătirea mâinilor. Clătește-ți mâinile până ce scapi de spumă, specialiștii recomandă folosirea apei reci, întrucât ajută la închiderea porilor.
Pasul 5 - Uscarea mâinilor. Folosește un prosop curat, un șervețel de hârtie sau lasă-le să se usuce liber.

Atenție! Trebuie să dureze cel puțin 30 de secunde. Doar o spălare simplă a mâinilor poate fi făcută în aproximativ 20 de secunde, însă, NICIODATĂ mai puțin.
Pentru că nu poți avea mereu acces la apă curentă, un gel antibacterian pe care să-l porți cu tine te va ajuta să îți păstrezi mâinile curate și dezinfectate în orice moment al zilei.

2. Accesorii esențiale pentru o baie igienică

Te gândești la culoarea gresiei și a faianței, dacă să cumperi cadă sau cabină de duș și cât de aproape să pui toaleta de chiuvetă, însă te-ai întrebat vreodată cum arată o baie care respectă cu adevărat normele de igienă? Dacă acasă pot fi încălcate, în spațiile publice ar trebui să fie respectate pe cât de mult posibil.

2.1. Suportul pentru șervețele - conform protocolului de spălat pe mâini

Dispenser prosop hartie rola - Arli Co Dispenser prosoape hartie - Arli Co
Sursă foto: Arli.ro

Atenție, o igienă corectă a mâinilor nu înseamnă doar spălatul acestora, ci și uscatul. Iar pentru că prosopul clasic poate aduna o mulțime de bacterii dacă nu este schimbat în fiecare zi, este recomandat să fie înlocuit de șervețele. Însă, pentru a nu risca să se așeze praful pe ele, ar fi bine ca în fiecare baie să existe măcar un astfel de suport:

Dispenserul pentru role de hârtie, cum este cel din a doua poză, reprezintă soluția ideală. Pe partea din spate are un senzor care se activează la apropierea mâinii, iar astfel, nu trebuie să mai existe un contact direct cu produsul. De asemenea, mai are încorporat un alt senzor care nu permite folosirea simultan a două porții de hârtie. Dacă îți dorești însă ceva mai simplu există dispenserul pentru prosoape de hârtie. Ambele sunt recomandate atât pentru spații publice aglomerate, cât și pentru colectivități restrânse, cum ar fi: birouri, cabinete medicale, baruri sau restaurante. Sunt ușor de întreținut și curățat, cu o lavetă uscată sau umedă, utilizând doar apă sau detergent cu pH neutru vor arăta ca noi.

2.2. Uscătorul de mâini - conform protocolului de spălat pe mâini

Uscator de maini la chiuveta - Arli Co Uscator de maini vertical - Arli Co
Sursă foto: Arli.ro

O altă alternativă a prosopului sunt uscătoarele de mâini. Însă, într-o baie poate exista și dispenser pentru hârtie și uscător de mâini. Ba chiar este indicat să se aleagă un astfel de produs.

Uscătorul de mâini vertical face parte din gama celor ultaperformante, are o viteză foarte mare, durează doar între 5 și 10 secunde până când mâinile să fie uscate. Și uscătorul de mâini la chiuvetă este la fel de rapid. În plus, acesta filtrează și mirosurile neplăcute din baie cu ajutorul filtrului de carbon încorporat, astfel aerul de pe mâini va fi perfect curat. Mai mult, datorită poziționării, se economisește spațiul din baie necesar unui uscător de mâini clasic, de asemenea nu va mai fi nevoie nici de găurirea pereților pentru montare. Este ideal pentru amplasare în zone foarte aglomerate, cu trafic intens de persoane deoarece asigură uscarea cu aer la temperatură constantă în mod continuu. Uscătorul de mâini la chiuvetă poate fi comandat împreună cu dozatorul de săpun și robinetul, împreună formând o stație de spălare. Vezi aici cum funcționează.

2.3. Dozatorul de săpun lichid - conform protocolului de spălat pe mâini

Dozator de sapun lichid, cu senzor - Arli Co Dozator de sapun lichid, inox lucios, senzor - Arli Co
Sursă foto: Arli.ro

Săpunul lichid este varianta inovativă, practică și mult mai igienică a săpunul clasic. Industria cosmetică și-a tot dezvoltat în permanență gama, adăugând proprietăți antibacteriene, de curățare și hidratare. Chiar dacă producătorii au dezvoltat sticle de săpun lichid cu dispenser inclus, specialiștii recomandă să nu le folosim direct pe acelea, atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere igenic. Dacă pentru acasă, am putea totuși să ne rezumăm la un dispenser nou și elegant, în spațiile publice trebuie să existe dozatoare de săpun lichid, de preferat cu senzor.

Se umple foarte ușor și nu trebuie schimbat de fiecare dată când se termină conținutul. Mai mult, prețul este unul accesibil, de exemplu, dozatorul de săpun lichid din inox de înaltă calitate. Este un produs fiabil, robust și rezistent, ideal mai ales pentru domeniul medical și cele conexe. De asemenea, se poate folosi atât pentru săpun lichid, cât și pentru cremă de mâini, gel de duș, săpun dezinfectant, gel antiseptic, detergenți, etc.

2.4. Coșul de gunoi - conform protocolului de spălat pe mâini

Cos de gunoi din metal, cu senzor - Arli Co Cos de gunoi din inox cu SOFT CLOSE - Arli Co Sursă foto: Arli.ro

Coșul de gunoi pentru baie este practic și obligatoriu, atât pentru cabina în care se află toaleta, cât și pentru zona cu chiuvete. Însă, varianta clasică, cu capac simplu sau fără, nu este, în acest caz, o idee foarte bună, mai ales pentru zonele intens populate. Specialiștii spun că o variantă optimă este alegerea unor coșuri de gunoi cu senzor.

Astfel, omul nu trebuie să mai aibă contact direct atunci când vrea să arunce ceva la coșul de gunoi. El este dotat cu un senzor de mișcare, deschiderea capacului făcându-se la apropiere mâinii de acesta, iar închiderea automată se face 8 secunde mai târziu. Intervalul de timp fiind mai mult decât suficient pentru aruncarea gunoiului în interiorul coșului. Este ideal pentru spațiile cu trafic mare de persoane, magazine, săli de așteptare, gări, aeroporturi, clinici medicale și nu numai. Pentru zonele mai puțin aglomerate, o variantă bună este coșul de gunoi cu pedală și capac.

2.5. Colacul de WC - conform protocolului de spălat pe mâini

Colac WC automat cu buton si senzor - Arli Co Sursă foto: Arli.ro

Regulile de igienă trebuie respectate cu atât mai mult în interiorul toaletei. Iar colacul de WC este accesoriul care ne expune la cel mai mare număr de bacterii. Așadar, pentru diminuarea riscului, specialiștii ne recomandă o variantă de colac automat cu senzor.

Garantează igienă desăvârșită prin eliminarea factorilor de risc în contaminarea cu bacteriile, elimină costul hârtiei necesare tapetării vasului de toaletă și reduce riscul înfundării cu hârtie. Este extrem de simplu de folosit, acționează automat pe baza unui senzor de mișcare. Iată aici cum funcționează. Colacul este ideal pentru zonele publice sau comerciale, în restaurante, hoteluri, spații de recreere și agrement, cluburi, saloane de înfrumusețare, spitale, instituții de învățământ și altele asemenea.





2.6. Suportul pentru hârtie igienică - conform protocolului de spălat pe mâini

Dispenser hartie igienica Jumbo, gold - Arli Co Sursă foto: Arli.ro

Hârtia igienică, așa cum îi spune și numele, este un produs de IGIENĂ care intră în contact direct cu corpul, de aceea este foarte important cum este păstrată. Mulți nu văd utilitatea unui suport și aleg să o așeze pe marginea chiuvetei sau pe bazinul toaletei. Total greșit! Astfel se pot aduna atât bacterii, cât și praf. De aceea, și specialiștii recomandă să folosim un sport special. Dacă pentru acasă poate fi suficient unul clasic cu o singură apărătoare care protejează hârtia de praf, în zonele publice, trebuie să existe un suport care să protejeze sulul de hârtie în totalitate.





3. Produse consumabile într-o baie igienică

O clătire a mâinilor doar cu apă nu asigură înlăturarea agenților patogeni, de aceea este necesar întotdeauna folosirea săpunului. Din păcate, însă, în unele spații publice din România lipsește săpunul în totalitate.

3.1. Săpunul lichid pentru mâini

Experții medicali ne atenționează să nu abuzăm de săpunurile dure, antibacteriene, ci ne sfătuiesc să alegem săpunuri delicate, cu pH neutru care păstrează hidratarea pielii. Un săpun recomandat de specialiști este cel care conține glicerină și betaină. Atenție, o piele foarte uscată și crăpată prezintă porți deschise către microbi. Indicat este să ai mereu cu tine o cremă de mâini la care să apelezi după fiecare spălare, pentru rehidratarea pielii.

3.2. Dezinfectantul pentru mâini

Pentru a asigura o igienizare maximă pot fi amplasate în baie și recipiente în care să fie depozitat dezinfectant pentru mâini. Datorită conținutului mare de alcool, acesta prezintă o protecție considerabilă împotriva microbilor. Însă, mâinile trebuie să rămână ude minimum 20 de secunde după utilizarea dezinfectantului, deoarece abia atunci înseamnă că s-a folosit cantitatea corectă de produs.

Din cauza riscurilor la care suntem expuși dacă nu ne spălăm pe mâini, Ministerul Sănătății a lansat o campanie, „Mâini curate în spitale", prin care își propune să reducă transmiterea infecțiilor prin intermediul mâinilor de la un pacient la altul sau de la personalul medical la bolnav. În cursă au intrat deja mai multe spitale din România. Aplicată la momentul potrivit, igiena mâinilor salvează milioane de vieți. În medicină, fie că e vorba de recoltarea de sânge, montarea unei sonde urinare sau îngrijirea unei răni, mâinile stau la baza tuturor intervențiilor. Experții medicali susțin că există pentru igiena mâinilor recipiente cu soluție hidro-alcoolică, ce costă "MAI PUȚIN DE 2$", care pot proveni milioane de infecții sau decese, în fiecare an.

Referințe: www.mainicurateinspitale.ro

Comments

Leave your comment