DEZINSECȚIA - Ce trebuie să aibă în vedere orice antreprenor pentru un mediu de lucru curat și igienic!

Posted By: Arli CO On: Comment: 0 Hit: 7038

Gândaci de bucătărie, ploșnițe, țânțari, furnici, purici și foarte multe alte insecte așteaptă oportunități prin care să-și mărească numeroasele colonii. Mișună prin locuri pe care nu le poți vedea și "atacă" mai ales pe timpul nopții. Toată lumea are o ușoară repulsie la vederea lor ocazională și e greu de acceptat ideea că ele coexistă pe undeva, prin cine știe ce unghere.

Dezinsecția în cadrul unei firme cu sediul într-un bloc de locuințe - Arli Co

Gândaci de bucătărie, ploșnițe, țânțari, furnici, purici și foarte multe alte insecte așteaptă oportunități prin care să-și mărească numeroasele colonii. Mișună prin locuri pe care nu le poți vedea și "atacă" mai ales pe timpul nopții. Toată lumea are o ușoară repulsie la vederea lor ocazională și e greu de acceptat ideea că ele coexistă pe undeva, prin cine știe ce unghere. Mai rău este că se înmulțesc în ritm alert, așa că bătălia cu ele nu este deloc ușoară.

"Războiul" cu aceste dăunătoare nu este deloc nou. El datează din cele mai vechi timpuri. Marile aglomerări urbane au devenit țintele predilecte ale insectelor de tot felul. Gunoiul mult, hrana în exces și igiena precară sunt principalele căi de răspândire. Cu cât o comunitate de oameni numără mai mulți membri, cu atât șansele de a scăpa de dăunătoarele de acest gen sunt mai mici, mai ales când este vorba de o colectivitate precum un sediu de birouri. Aceste organisme stau la baza unor afecțiuni grave, precum tuberculoza, toxiinfecția alimentară sau diverse tipuri de alergii. De-a lungul timpului, insectele, care pot vehicula germenii patogeni ai unor boli infecțioase, au făcut ca lupta contra lor să devină prioritară nu doar pentru fiecare antreprenor în parte, ci și pentru fiecare individ, în propria sa locuință.

Citește în continuare unde și în ce condiții au apărut invaziile de insecte în orașe, ce trebuie să faci pentru a scăpa definitiv de dăunătorii de la locul de muncă, dar și ce efecte pot avea insecticidele asupra oamenilor, în afara orelor de lucru!

Dezinsecția în cadrul unei firme cu sediul într-un bloc de locuințe - Arli Co

Gândacii roși sau negri de bucătărie și-au făcut cel mai ușor "casă" în locuințele de la bloc. În crăpăturile pereților sau în fisurile mobilierului, în gunoi, în robineți ori chiar în țevi, aceste dăunătoare își formau adevărate colonii. De asemenea, ghenele de pe paliere și subsolurile blocurilor erau pline de artropode. Decenii întregi clădirile au fost infestate de insecte, mai ales din pricina faptului că, la nivel național, nu exista vreun plan general de eliminare a acestora. Oamenii se limitau la a folosi, în general, leacuri "băbești": foi de dafin, bicarbonat de sodiu, chiar și ceapă. Problema era că insectele erau alungate doar pentru moment. Atât timp cât întregul bloc era contaminat, era practic imposibil ca un singur apartament să scape de dăunători. Iar dacă se întâmpla asta, gândacii se mutau, pur și simplu, la vecinul cel mai apropiat. Asta numai o perioadă, până când efectele acestor măsurilor paliative se diminuau.

Gândacii de bloc deveniseră tot mai rezistenți și învățaseră să supraviețuiască. A fost nevoie, la începutul secolului XX, să se treacă de dezinsecția generală a blocurilor pentru a scăpa de ei.

Cu toate acestea, insectele știu să se adapteze. Ele pot rezista fără hrană timp de 30-40 zile. Orice hibă în igiena apartamentului în care se desfășoară afacerea ta sau în locuințele vecinilor poate duce la o nouă infestare. În acest caz, trebuie luate de urgență măsuri, pentru că timpul este foarte important. Este imperios să se facă o mentenanță generală, să fie menținută constant cu produse de curățenie de cea mai înaltă calitate . Artropodele se înmulțesc foarte repede, așa că, fără o intervenție imediată, vor fi greu de alungat din întreg blocul, întreg sediul de lucru.

Dezinsecția în cadrul unei firme cu sediul într-un bloc de locuințe - Arli Co

1. Dezinsecția în cadrul unei firme cu sediul într-un bloc de locuințe

Înainte de a chema o echipă profesională, e bine ca toate vasele din dulapurile din bucătărie să fie scoase. Acela este locul în care, de cele mai multe ori, își fac “culcuș” gândacii. Cât mai aproape de gunoi și de resturi. De asemenea, este necesar ca lucrurile rămase pe afară să fie puse în dulapuri, inclusiv cand este vorba de haine, echipamente, lucruri personale și dotări tehnice de muncă.

Dezinsecția trebuie făcută în întregul spațiu, altfel, gândacii vor migra dintr-un loc în altul. La baie, toate accesoriile trebuie protejate.

Pe cât posibil, colțurile încăperilor vor fi eliberate. Spre exemplu, mobila poate fi trasă spre interior circa jumătate de metru, pentru ca echipa de profesioniști să aibă suficient spațiu.

Dezinsecția pentru artropode presupune două tratamente: unul pe bază de gel și altul lichid. Aceste insecticide vor fi împrăștiate printr-o pompă de presiune joasă, ori printr-un nebulizator. Așadar, pot fi sub formă de soluții, fumigații, pulberi. Sunt pesticide avizate de Ministerul Sănătății, care fac parte din grupele III și IV de toxicitate.

Dezinsecția în cadrul unei firme cu sediul într-un bloc de locuințe- Arli Co

Nu este suficientă o dezinsectie preventivă, pentru că ea doar va împiedica înmulțirea și răspândirea dăunătorilor. Metoda curativă este cea care ajunge la focar și distruge, practic, insectele.

Nu numai că oamenii sunt în pericol atunci când vine vorba de insecte. Căpușele, spre exemplu, se pot aciua în blana animalelor de companie. Ele pot transmite boli mortale, de aceea trebuie îndepărtate cât mai repede. Acest lucru este valabil inclusiv pentru animalele de companie (cu blană) care sunt ținute în incinta locului de muncă (câine/pisică - “proprie” ori a “blocului”). Dacă se ia o hotărâre colectivă prin care în incintă să fie ținut un animal, el are nevoie de îngrijirea cuvenită, acest lucru incluzând vizitele periodice la veterinar, deparazitarea și îngrijirea corespunzătoare a viețuitoarei.

Dezinsecția în spațiile publice – Cât de des trebuie făcută și ce prevede legea- Arli Co

În privința dezinsecției în unitățile de industrie alimentară, lucrurile sunt diferite. Aici, dezinsecția se bazează pe folosirea căldurii și a radiațiilor ultraviolete. Artropodele pot fi distruse în 5-10 minute la temperatura repartizată uniform de 60 de grade Celsius. Cel mai comun mijloc de combatere este flambarea și arderea, care se face cu lampa de benzină sau cu o arzătoare de gaze lichefiate pe suprafețe infestate. Efecte bune poate avea, însă, și spalarea pavajelor și ustensilelor cu apă fierbinte. De asemenea, în depozitele agroalimentare se pot aplica tratamente termice folosind inclusiv temperaturi scăzute.

2. Dezinsecția în spațiile publice – Cât de des trebuie făcută și ce prevede legea

În ultima perioada, dezinsecțiile din spațiile publice din România au dus la mai multe evenimente tragice. Intoxicațiile grave și chiar decesele au făcut multă lume să se întrebe cât de sigure sunt aceste intervenții și dacă nu cumva legile au hibe ori sunt inaplicabile.

Legea precizează clar că “Autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice, operatorii economici, cetățenii cu gospodării individuale și asociațiile de proprietari/locatari au obligația de a asigura executarea tratamentelor pentru combaterea artropodelor și rozătoarelor purtătoare de maladii transmisibile și/sau generatoare de disconfort din spațiile pe care le dețin cu orice titlu”.

Amenzile pentru nerespectarea legii sunt și ele foarte mari - “Constituie contravenție și se sancționează cu amendă neefectuarea periodică, conform normelor de igienă, a dezinsecției și deratizării”. De asemenea, ”..se sancționează cu amendă neasigurarea, în sediul persoanelor juridice și în anexele aferente, a curățeniei permanente, a efectuării operațiunilor de menținere a stării de curățenie , a operațiunilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare, după caz, precum și a îndepărtării reziduurilor solide în condițiile stabilite prin normele de igienă în vigoare”.

Dezinsecția în spațiile publice – Cât de des trebuie făcută și ce prevede legea- Arli Co

Iar, dacă amenzile nu mai sperie pe nimeni, se prevede negru pe alb faptul că “Operatorul care prestează activitatea de deratizare, dezinfecție și/sau dezinsecție are obligația înainte de începerea operațiunii de dezinsecție sau deratizare la obiectivele din programul unitar de acțiune, să notifice, în scris, autoritatea administrației publice locale și să aducă la cunoștința populației, prin mass-media, cu cel puțin 7 zile înainte, (…) substanțele utilizate, gradul de toxicitate a acestora, măsurile de protecție ce trebuie luate, în special cu referire la copii, bătrâni, bolnavi, albine, animale și păsări (…). Înainte de începerea operațiunii de deratizare, dezinfecție sau deratizare în spațiile închise ale operatorilor economici, instituțiilor publice, persoanelor fizice și asociațiilor de proprietari/locatari, să informeze beneficiarul cu privire la substanțele utilizate și măsurile de protecție ce trebuie luate și să stabilească, de comun acord cu acesta, data și intervalul orar de efectuare a tratamentelor (…)”.

Dar, problemele au apărut din cauza faptului că activităţile de utilizare a produselor biocide pentru dezinsecţie în spaţiile utilizate de populaţie nu sunt prevăzute ca activități care necesită autorizare sanitară/certificare în conformitate cu normele de igienă şi sănătate. De aceea, un Ordin de Guvern recent propune ca aceste activități să fie supuse obligatoriu procedurii de certificare a conformității.

Astfel, “toate persoanele fizice sau juridice care desfășoară activități de utilizare a produselor biocide pentru dezinfecție, dezinsecție și deratizare în spațiile utilizate de populație și activități de coafură și alte activități de înfrumusețare trebuie să solicite certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București sau serviciile din cadrul ministerelor cu rețea proprie, după caz”.

<pO scăpare a autorităților? Lipsă de profesionalism a unor firme care fac dezinsecție? Cert este că această activitate a fost reglementată și va fi supusă unor verificări și mai stricte de acum încolo. Dezinsecția în spațiile publice este obligatorie, este prevăzută de lege. Dar chiar și în cazul în care totul se face ca la carte, precauția este cea mai bună măsură.

3. Dezinsecția și siguranța familiei și a animalelor de companie – Cât de periculoase sunt substantele

Mulți dintre cei care doresc să scape de gândaci și alte dăunătoare sunt îngrijorați pentru siguranța și sănătatea persoanelor expuse, de asemenea, la substanțele toxice. După ce au apărut la televizor și în mediul online atâtea cazuri dramatice, încrederea oamenilor a scăzut simțitor. Într-adevăr, o firmă specializată dispune de specialiști, dar când vine vorba despre angajați și familiile lor, niciun angajator nu vrea să riște nimic. Cu pesticidele nu e de joacă!

Ce e de făcut? În primul rând, trebuie luate aminte sfaturile celor din echipa de dezinsecție!Chiar și așa, o dezinsecție se face și cu ajutorul proprietarului sediului. O astfel de operațiune nu durează mai mult de 20 de minute. Așa că, în cazul în care în incintă se află copiii, elevi (școli/after-school/grădinițe/etc.) echipa trebuie chemată în afara timpului pe care cei mici îl petrec înăuntru, pentru că, în timpul intervenției, se va degaja cea mai mare cantitate de substanțe toxice.

Dezinsecția și siguranța familiei și a animalelor de companie – Cât de periculoase sunt substantele- Arli Co

Dacă, totuși, acest lucru este imposibil în weekend, cel mai bine ar fi ca micuții să fie trimiși acasă. O altă soluție ar fi ca unul dintre responsabili să îi scoată la o plimbare ori într-o excursie. Nu trebuie trecut cu vederea nici faptul că și ei sunt, la rândul lor, expuși substanțelor, așa că este nevoie să stea cât mai departe de locul în care sunt pulverizate substanțele. Se pot deschide larg ferestrele pentru a intra aer curat în încăperi. Dacă se creează și un pic de curent, pesticidele se vor împrăștia și mai repede. Ferestrele pot fi lăsate deschise câteva ore, indiferent de vremea de afară, pentru a nu exista niciun fel de pericol. După încheierea operațiunii de dezinsecție, adulții sunt cei care trebuie să decidă dacă locul este sigur. Tot ei vor avea mare grijă grijă la vase și la alte obiecte care au stat neacoperite. Trebuie, de asemenea, clătite de mai multe ori farfuriile și furculițele înainte de a fi puse pe masă. Nu trebuie riscat nimic! În plus, cârpele de bucătărie și, după caz, prosoapele, vor fi puse în mașina de spălat. Orice vine în contact cu pielea poate fi nociv.

Animalele de companie ne fac viața mai frumoasă, așa că trebuie să avem mare grijă de ele. Pentru cei care dețin un patruped sau au un business de găzdire/îngrijire a animalelor, trebuie știut faptul că produsele chimice din pesticide pot fi foarte periculoase pentru aceste ființe. Așa că e nevoie de foarte multă precauție!

Chiar și oamenii, adulții sănătoși, pot suferi de afecțiuni grave. Cine plănuiește o dezinsecție, este bine să anunțe firma pe care au ales-o faptul că posedă un animal de companie. Trebuie comunicate toate detaliile, inclusiv vârsta și greutatea, pentru ca ei să aibă toate datele și să procedeze în consecință.

Totuși, e greu de știut dacă va rezista la toate substanțele toxice pulverizate în aer. Echipa de la dezinsecție va aduce o mulțime de echipamente, așa că animalul, curios din fire, va dori să știe despre ce e vorba. Cel mai bine este să se găsească un sediu temporar pentru ființe. După terminarea dezinsecției, camera va fi foarte bine aerisită! Ce va face prima oară un câine sau o pisică după ce va reintra în casă? Evident, se va năpusti să adulmece noile mirosuri. Normal, animalele de companie au încredere în noi și n-au de unde ști cât sunt nocive aceste pulberi. Pentru a evita orice fel de neplăceri, cel mai bine ar fi să le ferim de pesticide până la evaporarea lor completă.

Dezinsecția și siguranța familiei și a animalelor de companie – Cât de periculoase sunt substantele- Arli Co

În concluzie, o dezinsecție ridică foarte multe probleme. Depinde, însă, în proporție covârșitoare, de măsurile de precauție care se iau pentru a nu se întâmpla accidente nefericite. Suntem direct răspunzători de viețile noastre și ale celor din jurul nostru, în mod special când este vorba de relația angajator-angajat și de calitatea mediului de lucru.

Sunt cazuri în care nu trebuie lăsat nimic la voia întâmplării. Nu se poate conviețui cu gândacii sau cu păianjenii. O simplă muscă poate avea peste două milioane de microorganisme, iar multe dintre ele pot fi agenți patogeni ai unor boli cumplite, cum ar fi dizenteria, hepatita sau chiar poliomielita. Un purice poate infesta cu viermele lat. Țânțarii, de asemenea, poartă virusuri letale, unul dintre ele fiind virusul West Nile.

Așadar, în concluzie, ai grijă la fiecare detaliu și schimbare din mediul înconjurător, mai ales când porți pe umeri responsabilitățile unui antreprenor ce tinde spre succes, spre dezvoltare și perfecționism!

surse foto - shutterstock.com, pixabay.com

Comments

Leave your comment