Curățenia și dezinfecția în unitățile sanitare - Află ce produse NU trebuie să lipsească dintr-un astfel de spațiu!

Posted By: Arli CO On: Comment: 0 Hit: 18579

Curățenia este, în general, extrem de importantă, însă, în cadrul unităților sanitare trebuie să fie poziționată obligatoriu pe primul loc în lista priorităților. Astfel, riscul răspândirii virușilor și a microbilor va scădea cu 99%, deci atât pacienții, cât și personalul medical va fi în siguranță.

Curățenia este, în general, extrem de importantă, însă, în cadrul unităților sanitare trebuie să fie poziționată obligatoriu pe primul loc în lista priorităților. Astfel, riscul răspândirii virușilor și a microbilor va scădea cu 99%, deci atât pacienții, cât și personalul medical va fi în siguranță.

Aspirator pentru praf - Arli Co


Cărucioare de curățenie - Arli Co




1. Clasificarea zonelor din unitățile sanitare

Potrivit normelor tehnice igienico-sanitare în vigoare, curățarea este etapa preliminară obligatorie, permanentă și sistematică în cadrul oricărei activități sau proceduri de îndepărtare a murdăriei. Prin operațiuni mecanice sau manuale, utilizându-se agenți fizici și chimici se poate realiza o decontaminare de 95-98%. Pentru a distruge 99,99% din microorganisme, specialiștii recomandă să fie făcută și dezinfecția. Într-un spital, zonele sunt clasificate în funcție de risc.

1.1. Zona non-critică din unitățile sanitare

Zona non-critică este reprezentată de spațiile în care nu au acces bolnavii, cum ar fi:

  • holul de la intrarea principală
  • încăperile destinate serviciilor economice, administrative și tehnice
  • așezămintele pentru persoanele vârstnice

Aici, cerințele de igienă sunt identice cu cele dintr-o colectivitate.

Curățenia și dezinfecția în unitățile sanitare - Arli Co

1.2. Zona semicritică din unitățile sanitare

Zona semicritică cuprinde sectoarele în care se află pacienți cu boli neinfecțioase sau care prezintă risc de transmitere scăzut:

  • Holuri, ascensoare, scări
  • Săli de așteptare și de tratament, laboratoare
  • Saloane
  • Terapie intensivă și urgențe
  • Maternitate și pediatrie
  • Psihiatrie
  • Grupuri sanitare
  • Bucătărie

1.3. Zona critică din unitățile sanitare

Zona critică prezintă un risc ridicat de infecție. Pentru a evita răspândirea germenilor trebuie să existe o curățenie exemplară, iată câteva spații care fac parte din această categorie:

  • Blocul operator și blocul de nașteri
  • Secția de arși, de chimioterapie, de oncologie
  • Neonatologia

2. Materiale pentru curățenie și dezinfecție în unitățile sanitare

O unitate sanitară care își propune să respecte riguros normele tehnice privind curățenia și dezinfecția, trebuie să fie dotată cu toate materialele necesare. Astfel, persoanele responsabile își vor putea îndeplini sarcinile cu ușurință.

2.1. Necesar pentru grupurile sanitare - Căruciorul pentru curățenie

Cărucioarele sunt folosite pentru transportul materialelor de curățenie, a produselor, dar și a sacilor colectori pentru deșeuri. Într-adevăr, se poate lucra și fără ele, însă sunt un adevărat ajutor pentru că permit aranjarea și transportarea tuturor lucrurilor fără a se pierde mult timp. Gama este foarte variată, de la cele mai simple modele alcătuite doar din două găleți, până la cele mai complexe.

Iată, de exemplu, ce poate conține un cărucior complet:

Cărucior de curățenie - Arli Co
    • două găleți, una pentru apă curată și una pentru cea murdară
    • storcător pentru mopuri
    • suport pentru mânerul periilor și al măturilor

  • tăvi și recipiente pentru accesoriile și produsele de curățenie
  • spațiu pentru deșeuri prevăzut, de cele mai multe ori, cu capac

Cel mai frecvent, căruciorul este este fabricat din oțel, iar gălețile din polipropilenă pentru a avea o rezistență foarte mare la șocurile mecanice. El poate fi folosit și în procesul de dezinfectare dacă este dotat cu capace din garnitură de cauciuc atât pentru găleți, cât și pentru recipientul în care sunt aruncate deșeurile.

2.2. Necesar pentru grupurile sanitare - Aspiratorul

Pentru o curățenie eficientă, mătura trebuie înlocuită de aspirator. Deși este mai costisitor, acesta reușește să adune mult mai bine mizeria. Există și aspiratoare pentru praf și lichide care absorb și soluția umedă de pe podea și o usucă, astfel oamenii vor fi în siguranță și nu va mai exista riscul să alunece. Însă, înainte de a fi folosit pentru lichide, filtrul de praf trebuie scos. Dacă nu se procedează astfel, va fi lăsat să se usuce complet și abia după va fi utilizat din nou.

2.3. Necesar pentru grupurile sanitare - Mașina de curățat podeaua

Ei bine, dacă mătura este înlocuită de aspirator, mopul se poate transforma într-o mașină de curățat podeaua. Nu doar că spală, ci și usucă toate tipurile de suprafețe. De asemenea, este mult mai utilă pentru spațiile medii și mari. Producătorii spun că face foarte puțin zgomot și că poate fi utilizată chiar și de persoanele care nu au experiență.

2.4. Necesar pentru grupurile sanitare - Alte accesorii

Pe lângă accesoriile principale de curățenie, există și necesitatea achiziționării unor produse consumabile, precum: mănuși, saci menajeri, bureți și lavete.
Mănușile de menaj au rolul de a proteja pielea de soluțiile destinate curățeniei. Acestea ar trebui să fie confecționate din latex și protejate, pe interior, cu un strat de bumbac care să absoarbă transpirația, spun specialiștii. Astfel, riscul de apariție a reacțiilor alergice va fi scăzut.
Sacii menajeri nu pot lipsi sub nicio formă. Iar în recuzita unității sanitare trebuie să existe două tipuri:

  • Sacii pentru colectarea deșeurilor nepericuloase, care pot fi:

a. Negri
b.Galbeni
c. Albaștri
d.Transparenți
e. Imprimați cu pictograma „deșeuri nepericuloase"

  • Sacii pentru colectarea deșeurilor periculoase care, după tipul fiecăruia, se colectează astfel:

a. Deșeuri anatomo-patologice - în cutii speciale din carton rigid sau în saci de polietilenă cu închidere perfect etanșă și inscripționați cu atenționare „Pericol biologic!"
b. Deșeuri tăietoare sau înțepătoare - în cutii rigide, cu o rezistență crescută la șocuri și dotate cu un sistem care permite închiderea definitivă. Și în acest caz este obligatorie inscripția „Pericol biologic!"
c. Infecțioase - în saci de polietilenă imprimați cu pictograma „Pericol biologic!"
d. Chimice și farmaceutice - în recipiente speciale, marcate cu „toxic" sau „inflamabil

Bureții și lavetele trebuie să existe în unitatea sanitară într-un număr cât mai mare, astfel personalul va putea să le schimbe de fiecare dată când este nevoie.

Atenție! După fiecare operațiune de curățenie și la sfârșitul zilei de lucru, ustensilele utilizate trebuie spălate, curățate, dezinfectate și uscate.

3. Produse pentru curățenie și dezinfecție în unitățile sanitare

Pentru curățenia și dezinfectarea unităților sanitare se recomandă folosirea unor produse speciale cu o concentrație mare, deoarece rezultatele depind foarte mult de acest aspect.

3.1. Necesar pentru grupurile sanitare - Detergenții

Detergenții au un rol extrem de important în desfășurarea activității în condiții sănătoase și sigure, aceștia distrug microbii și virușii, astfel încât mediul să fie unul steril. Există, însă, mai multe tipuri, în funcție de nevoie:

    • Detergenți neutri sau detergenți lichizi universali - mobilier, paviment, veselă, spălarea manuală a textilelor
    • Detergenți alcalini sau „decapanți" - paviment (pentru întreținerea zilnică)

  • Detergenți acizi sau „detartranți" - robinete, baterii și alte articole de inox
Mașină de curățat podeaua - Arli Co

3.2. Necesar pentru grupurile sanitare - Săpunurile

Săpunurile sunt compuse din săruri alcaline și sunt folosite pentru spălarea și curățarea domestică.

    • Săpunul tare - este folosit pentru întreținerea suprafețelor

  • Săpunul moale sau săpunul negru - este folosit pentru curățarea grosieră, de exemplu pentru pavimentul gresiei

3.3. Necesar pentru grupurile sanitare - Produsele abrazive

Produsele abrazive sunt folosite pentru curățarea punctuală a suprafețelor dure, a obiectelor sanitare și a pavimentului. Atenție, acestea pot fi agresive pentru materialele „moi", cum ar fi cele stratificate, din plastic sau vopsite.

3.4. Necesar pentru grupurile sanitare - Produsele pentru lustruit

Detergenții lustruitori sau „de ceruire" îndepărtează murdăria și depun un strat fin de ceară. Sunt folosiți în special pentru spălarea pavimentelor.

3.5. Necesar pentru grupurile sanitare - Produsele pentru dezinfecție

În procesul de dezinfecție, cel mai important este alcoolul etilic și alcoolul izopropilic. Ambele tipuri pot fi utilizate pe suprafețe sau obiecte prin frecare. Se aplică ușor și au acțiune imediată, însă atenție pentru că sunt inflamabili, volatili și produc o reacție alergică pielii, de aceea și este obligatorie utilizarea mănușilor.

4. Tehnici de curățenie și dezinfecție

În unitățile sanitare există două tipuri de curățenie, clasificate astfel:

  • De rutină: curățenia spațiului de zi cu zi, înlocuirea materialelor de consum și colectarea deșeurilor
  • După externare: curățenia care se efectuează după ce pacientul a fost externat și care include curățarea întregului spațiu, inclusiv al pereților și al tavanului

4.1. Întreținerea curățeniei și dezinfecția pavimentului

În unitățile sanitare, întreținerea curățeniei și dezinfecția pavimentului este obligatorie în fiecare zi. Personalul va îndepărta praful cu o mătură umedă, iar apoi va spăla cu atenție pavimentul. O dată pe lună se va efectua și o curățenie generală în care vor fi folosite produse speciale pentru fiecare zonă.

4.2. Întreținerea curățeniei și dezinfecția suprafețelor verticale

Întreținerea curățeniei și dezinfecția suprafețelor verticale se va face zilnic doar în zonele care intră în contact direct cu palmele medicilor și pacienților. Periodic se va face și o curățare amănunțită.

4.3. Întreținerea curățeniei și dezinfecția pe coridoare, holuri, scări și în vestiare

Coridoarele, holurile și scările sunt zone intens circulate într-o unitate sanitară. De aceea, specialiștii recomandă ca în funcție de aglomerație, curățarea pavimentului să se facă de mai multe ori pe zi.
Vestiarele reprezintă locul în care se încrucișează îmbrăcămintea de afară cu cea de spital, iar din acest motiv trebuie păstrată mereu curățenia.

4.4. Întreținerea curățeniei și dezinfecția grupurilor sanitare

Obiectele sanitare sunt în permanență umede, de aceea există un risc major de a se dezvolta în acele spații germeni precum Pseudomonas, Proteus, Serratia, etc. Din punct de vedere normativ, grupurile sanitare necesită o curățare zilnică extrem de riguroasă. De asemenea, în funcție de duritatea apei, trebuie efectuată și detartrare care înlătură piatra de pe baterii și din interiorul obiectelor sanitare. Periodic se va verifica starea de curățenie atât vizual, cât și bacteriologic.

4.5. Întreținerea curățeniei și dezinfecția saloanelor

Bolnavii care se află pe patul de spital au nevoie de un mediu curat pentru a fi în siguranță. Tocmai de aceea, este necesară o curățenie zilnică, întotdeauna se va începe cu curățarea obiectelor mai puțin murdare și se va termina cu cele murdare, cum ar fi coșul de gunoi și toaleta. O dată pe lună, se va efectua dezinsecția.

Atenție, în saloane nu au voie să existe ghivece cu flori! Dacă unul dintre pacienți primește flori tăiate, apa se va schimb zilnic, iar în vază se va adăuga o linguriță de hipoclorit de sodiu.

4.6. Întreținerea curățeniei și dezinfecția blocului operator și blocului de nașteri

Este necesar să fie un mediu extrem de curat. În fiecare dimineață, înainte de începerea programului, se face curățenie și dezinfecție cu mare atenție. După care, pe parcursul zilei, între operații, se va interveni în caz de nevoie pentru a menține spațiul conform normelor în vigoare.

4.7. Întreținerea curățeniei și dezinfecția sălilor de tratament

Sălile de tratament necesită atenție zilnic, însă curățenia și dezinfecția se vor face în funcție de îngrijirile curente, intervențiile medicale și contaminarea sălii.

4.8. Reguli importante de reținut

  • Curățenia începe din zonele mai puțin murdare și se îndreaptă către cele mai murdare
  • Curățenia începe de la cele mai înalte la cele mai joase zone, iar suprafețele înalte trebuie curățate cu un dezinfectant impregnant pentru a nu se dispersa praful
  • Pereții, ferestrele și ușile trebuie curățate zilnic, chiar și atunci când nu par murdare
  • Curățenia trebuie efectuată cu mișcări într-o singură direcție, altfel vor fi contaminate zonele deja curățate

Acestea sunt doar câteva dintre aspectele importante legate de curățenia și dezinfecția în unitățile sanitare, subiectul însă este mult mai larg și complex deoarece el poate să fie decisiv pentru sănătatea pacienților și a cadrelor medicale din spitale. Așadar, fiți mereu atenți, atât în calitate de deținător sau angajat, cât și de pacient sau vizitator.

Sursă foto: Shutterstock.com , Pinterest.com

Comments

Leave your comment