Cel mai bun aspirator - Cum il alegi si de ce aspecte sa tii cont!

Posted By: Arli CO On: Comment: 0 Hit: 1986

Sunt folosite de sute de miliarde de oameni de pe întreaga planetă și sunt cele mai bune prietene ale persoanelor ordonate care își doresc ca în jurul lor să fie mereu curățenie. Aspiratoarele reprezintă, fără îndoială, unele dintre aparatele electrocasnice de bază, din orice spațiu în care oamenii duc un trai civilizat.


Cel mai bun aspirator - Arli Co

Sunt folosite de sute de miliarde de oameni de pe întreaga planetă și sunt cele mai bune prietene ale persoanelor ordonate care își doresc ca în jurul lor să fie mereu curățenie. Aspiratoarele reprezintă, fără îndoială, unele dintre aparatele electrocasnice de bază, din orice spațiu în care oamenii duc un trai civilizat. Ai nevoie de ele în propria locuință, în curte, în mașina personală, iar firmele de curățenie le folosesc în toate locurile destinate activităților publice de tot soiul.
Un aspirator bun nu numai că te ajută la păstrarea curățeniei în zona în care activezi, dar este și un bun contribuitor la menținerea sănătății tale și a celor din jurul tău. Dacă aveai impresia că alegerea unui aspirator eficient este un lucru pe care până și un copil l-ar putea face, te înșeli. Există o mulțime de modele de aspiratoare cu fel de fel de funcții și de specificații tehnice variate pentru a se mula exact nevoii utilizatorilor. Așadar, cum știi care este aparatul perfect pentru tine?
Iată câteva criterii de bază legate de aspiratoare care te vor ajuta să nu greșești în găsirea unui aspirator ideal:

1. Clasificarea aspiratoarelor în funcție de tip

Exact după cum se poate deduce și din denumirea sa, acest aparat funcționează pe baza absorbției prafului și murdăriei de pe diverse suprafeței cu ajutorul unei pompe de aer ce creează un vid parțial. Strămoșul aspiratorului de astăzi a prins contur în jurul anului 1860 când Daniel Hess, din West Union, Iowa, a inventat un dispozitiv denumit "măturător" ce era alcătuit dintr-o perie rotativă și un sistem complex de tuburi și furtunuri menite să absoarbă impuritățile de pe podea. După acest moment revoluționar pentru industria aparatelor electrocasnice, alți inventatori au venit cu îmbunătățiri și au conceput noi modele de aspiratoare din ce în ce mai eficiente și mai ușor de folosit. Abia în anul 1921 a fost lansat în mod oficial un model de aspirator special proiectat să stea, în poziție orizontală, pe podea, spre deosebire de restul aparatelor de până atunci a căror poziție era verticală.

1.1. Aspiratoarele clasice: Cu sac sau fără sac

Cel mai bun aspirator - Arli Co

Aspiratoarele cu sac sunt acele modele clasice, nelipsite, probabil, din nicio locuință. Ele sunt de dimensiuni mai mari sau mai mici, în funcție de capacitatea de aspirare, se deplasează pe orizontală pe podea și sunt cele mai potrivite pentru locuința personală, fiind ușor de folosit, fiabile și cu un design ergonomic. Recipientul destinat colectării prafului și a murdăriei poate fi sub forma unor saci din material textil (ce se poate reutiliza) sau din hârtie (care trebuie aruncat după ce se umple). Un minus al aspiratoarelor cu saci din pânză sau hârtie este mirosul neplăcut emanat la trecerea aerului cald prin aparat. Cu toate acestea, majoritatea modelelor noi de aspiratoare cu sac sunt echipate cu filtre HEPA care au, pe lângă rolul de purificare a aerului și absorbirea acestor mirosuri neplăcute specifice. În cazul aspiratoarelor cu sac, durata de viață a filtrelor este mai mare, iar șansele intrării în contact a utilizatorului cu praful sunt minime.
Trebuie menționat faptul că filtrele HEPA (un acronim pentru „High Efficiency Particulate Air" ce se traduce "Aer cu Particule de Înaltă Eficiență") au capacitatea de a elimina în jur de 99% din impuritățile existente în aer. Singurul inconvenient al acestor filtre este că nu pot fi curățate de praf și murdărie, fiind nevoie de o înlocuire ca un ansamblu de sine stătător.

Mai există, de asemenea, varianta aspiratoarelor clasice care au în loc de sac un recipient din plastic, de cele mai multe ori transparent, pentru a se putea observa când trebuie golit. Aspiratorul fără sac funcționează printr-un sistem ciclonic, adică forța centrifugă a aparatului împinge impuritățile din exterior direct în recipientul său. Dezavantajul acestui tip de aspirator este nevoia de filtre de praf mereu noi, după un anumit număr de utilizări, iar probabilitatea intrării în contact direct cu praful, când are loc procesul de curățare, este unul destul de ridicat. Atuurile dispozitivului cu sistem ciclonic sunt capacitatea de aspirare constantă, independentă de gradul de umplere al recipientului și eliminarea unui aer mai curat.

1.2. Aspiratoarele de ultimă generație

Cel mai bun aspirator - Arli Co

În această categorie intră modelele de aspiratoare inovative, care se desprind complet de nuanța clasică a acestor dispozitive. Așadar, este vorba despre: aspiratoarele verticale (stick); aspiratoarele robot; aspiratoarele de mână (de mașină); aspiratoarele cu spălare; cu filtrare prin apă și cele profesionale.
Aspiratoarele verticale (stick)

A apărut pentru a ușura munca utilizatorului, din nevoia de nu mai muta corpul robust cu motor dintr-un loc în altul în timpul curățeniei. Astfel, acest gen de dispozitive au motorul și sacul poziționate direct pe tubul aparatului, nu au vreun furtun suplimentar și în cele mai multe cazuri funcționează pe bază de acumulatori, nemaifiind necesare cabluri de alimentare. I se mai spune "stick" pentru că seamănă cu o mătură electrică. La fel ca în cazul aparatelor clasice, aspiratoarele verticale colectează murdăria în două moduri - în saci sau prin sistem ciclonic. Este adevărat, puterea și capacitatea de absorbție a acestora sunt reduse, comparativ cu dispozitivele clasice, însă ușurința cu care pot fi manevrate, faptul că ocupă puțin spațiu de depozitare și eficacitatea incontestabilă le fac niște aparate perfecte pentru curățarea rapidă a spațiilor publice și private.

  • Aspiratoarele robot
Cel mai bun aspirator - Arli Co

Fără cabluri, furtun, tub sau perii voluminoase, de dimensiuni mici și cu un design extrem de simpatic, aspiratoarele tip robot sunt un vis devenit realitate pentru oricine. Și da, sunt eficiente și își fac singure treaba, exact așa cum ai văzut în filme. Ele au o mulțime de funcții suplimentare menite să crească nivelul de eficiență al curățeniei pe care o face. Printre acestea se numără reîncărcarea automată, senzorii pentru obstacole (pereți, piese de mobilier, ghivece etc.), periile laterale, senzorii anti-încâlcire (pentru îndepărtarea părului animalelor), senzorii de înălțime (pentru prevenirea căderii de pe trepte sau praguri) și tiparele de curățenie (revin într-un loc dacă murdăria nu a fost complet absorbită). Așadar, chiar dacă este mic și nu are o putere la fel de mare ca aspiratorul clasic, te poate ajuta cu brio să menții curățenia zilnică.

  • Aspiratoarele de mână (de mașină)

Aspiratoarele de mână sunt pentru situațiile de urgență, când ai vărsat bolul cu alune pe covor ori pisica și-a dărâmat castronelul cu bobițe și vrei să strângi totul rapid și eficient. În plus, sunt foarte practice pentru a fi utilizate în mașină, în spațiile greu accesibile, atunci când se întâmplă să apară murdăria. Majoritatea acestor aparate sunt portabile și funcționează pe bază de acumulator și sunt, de cele mai multe ori, prevăzute cu diferite tipuri de perii sau tuburi mici de curățare, pentru ajungerea în locurile înguste. În plus, există și modele capabile să absoarbă nu numai murdăria sub formă uscată, dar și lichidele de tot felul împrăștiate accidental în fel de fel de locuri.

  • Aspiratoarele cu spălare
Cel mai bun aspirator - Arli Co

Aspiratoarele cu spălare au, după cum se poate deduce și din denumirea aparatului, și capacitatea de a spăla covoarele, pardoseala, tapițeria canapelelor sau a altor suprafețe. Ele sunt mai voluminoase ca formă și au câteva componente diferite care permit curățarea cu detergent a suprafețelor murdare. Practic, sunt dotate cu un recipient ce se poate conecta la sistemul de funcționare al aspiratorului, în care se pune o soluție specială de curățat. Prin activarea unor comenzi diferite față de clasicul buton On/Off al aparatului, soluția de curățare este împrăștiată cu presiune pe suprafața murdară, urmând a fi absorbită și reintrodusă într-un alt compartiment. Aceste aspiratoare sunt extrem de practice și pot curăța o mulțime de pete și suprafețe.

  • Aspiratoare cu filtrare prin apă

Acest gen de aspirator se potrivește cel mai bine persoanelor care suferă de diverse alergii sau familiilor în care există astfel de persoane. Modul de funcționare este pe cât de simplu, pe atât de eficient: toate impuritățile sunt absorbite într-un recipient din plastic în care se pune apă. În acest fel, aerul eliminat este mult mai curat, iar praful nu mai ajunge înapoi în aer precum se întâmpla în cazul aspiratoarelor clasice. În plus, acest tip de aspirator poate absorbi și substanțe lichide.

  • Aspiratoarele profesionale

Sunt acele aspiratoare cu gabarit mare, extrem de puternice și cu multe facilități destinate curățării spațiilor mari din instituțiile publice, restaurante, hoteluri, clădiri de birouri, hale industriale, supermarketuri etc. Au o putere intensă de aspirare atât umedă, cât și uscată, au capacitatea de a spăla diverse suprafețe, au un nivel redus de zgomot și sunt special fabricate pentru utilizări frecvente și foarte solicitante.

2. Cum alegi un aspirator performant: Sfaturi utile

Cel mai bun aspirator - Arli Co

Înainte de a puncta criteriile de bază de care este bine să ții cont pentru a găsi aparatul potrivit pentru tine, trebuie să te asiguri că știi sigur ce așteptări ai de la viitorul tău aspirator. În ce fel de spații îl vei folosi? Cât de des și de ce funcții suplimentare crezi că ți-ar fi utile? Dacă ai răspunsul pentru aceste întrebări, poți trece la căutarea propriu-zisă a aparatului.

În primul rând, trebuie să decizi care este tipul suprafețelor unde va ‘lucra` noul aspirator. Ai de ales dintre aspiratoare clasice, destinate strict suprafețelor uscate sau dintre aparate ce pot funcționa cu succes atât în mediul umed, cât și în cel uscat. În plus, dacă există spații greu accesibile care trebuie curățate, vei avea nevoie și de anumite accesorii speciale ce vin la pachet cu anumite tipuri de aspiratoare.
În al doilea rând, intră în discuție puterea motorului. Un aspirator eficient în orice condiții nu trebuie să aibă un motor a cărui putere să depășească 1500 watti, chiar dacă vei observa după câteva utilizări o modificare în rău a facturii consumului energetic.
Capacitatea dispozitivului în care se adună murdăria este, de asemenea importantă în alegerea unui aparat potrivit nevoilor tale. Poate te gândești că nu ai nevoie de un aspirator prea mare, dar nu ar fi ideal să fie nevoie să golești recipientul în care se adună reziduurile cât mai rar? Atunci, te poți gândi la varianta unui aspirator care poate acumula cel puțin 3 litri de murdărie.

În timpul colectării impurităților din casă, există riscul ca o parte din praful absorbit să fie răspândit înapoi în aer. Asta dacă aparatul face parte dintr-o clasă inferioară de emisii de praf. În acest sens, recomandate sunt aspiratoarele dotate cu filtre HEPA pentru a împiedica particulele de murdărie sa revină în locuința ta.

Cel mai bun aspirator - Arli Co

De asemenea, este bine să ții cont și de clasa de eficiență energetică a viitorului aspirator. Toate aparatele electrocasnice sunt etichetate cu o anumită clasă energetică, începând cu A+++ (cea mai eficientă din punct de vedere energetic) și terminând cu G (clasa cea mai puțin eficientă din punct de vedere energetic). Cu cât aparatul aparține unei clase mai eficiente (adică A+++, A+ sau A), cu atât consumul va fi mai redus.
Oricine știe că aspiratoarele, indiferent de mărimea aparatului sau de tip, sunt aparate electrocasnice destul de zgomotoase. Ei bine, cele mai noi modele sunt concepute în așa fel încât să mai prezinte o amenințare fonică pentru cei din jur atunci când se află în faza de funcționare. Este recomandat ca aspiratorul să nu depășească pragul de 60 decibeli. Și mai bine este să optezi pentru o versiune de aparat care îți dă posibilitatea să ajustezi personal nivelul zgomotului produs în timpul funcționării.

Fiind vorba despre un dispozitiv destinat curățeniei, sistemul de filtrare este la fel de important ca restul criteriilor menționate mai sus. În acest sens, filtrele HEPA, de care am mai amintit, sunt recomandate mai ales în cazul persoanelor cu alergii sau probleme respiratorii. De asemenea, mai există alte opțiuni de filtre calitative care contribuie la captarea celor mai mici particule de impurități, cum sunt Micro AFS, filtrele AeroVac sau ULPA.
Cât despre ce dimensiune ar trebui să aibă aspiratorul, acest aspect ține strict de preferințele personale, de locul de depozitare dedicat acestuia și de puterea fizică a persoanei care îl va utiliza cel mai des.

Acum știi tot ce este mai important despre aspiratorul care te va ajuta să-ți păstrezi spațiul în care locuiești/activezi curat și ordonat. Nu uita că nevoia menținerii unei vieți sănătoase primează, iar alegerea corectă a unui aspirator performant, de ultimă generație, poate contribui în mod direct la acest lucru.

surse foto - shutterstock.com, pixabay.com

Comments

Leave your comment